Virus Sality dan virut..?!

                 Akhir-akhir ini, yang lagi ngetren adalah dua buah Varian virus yang  banyak orang tidak merasa ,kalau komputernya kena virus.

jenis pertama adalah varian virut:

                 varian ini ada macam-macam,diantaranya adalah:virut NAR,virut Q.Virus ini type  infektor yaitu virus yang bisa menginfeksi atau masuk dalam file executable (exe)dan cara infeksinya cukup halus.sehingga hanya beberapa file exe yang punya proteksi diri yang akan melaporkan kalau dirinya (file tersebut) terinfeksi virus.

Contohnya: nero express versi 6  , PCMAV , avast anti virus.

               cara kerjanya :virus ini bisa lewat UFD(flash disk)dengan file autorun.inf yang menjalankan file boot.exe tapi sekarang sudah pakai ekstensi *.cmd dan *.pif.Dan kalau sudah ada 1 file exe terinfeksi maka semua file exe yang ada akan terinfeksi.

            Efeknya:virus ini akan menolak kebanyakan nama anti virus contohnya avast,nod 32,clamwin dst.sehingga setiap akan diinstall anti virus akan blue screen atau diclose anti virusnya .jadi selama ada 1 virus aja kita tidak bisa meng install anti virus.

            Tidak bisa masuk safe mode.(akan blue screen)

             Mengatasinya:

           Setelah bergelut dengan virus ini,akhirnya saya punya trik untuk membersihkannya.Karena tidak bisa masuk safe mode  saya gunakan task manager untuk menutup program(end task)semua file yang bisa ditutup saya end task.Pada waktu saya end task svchost.exe ada peringatan windows shutdown dalam waktu 1 menit.Untuk ngatasi ini saya ketik di task manager>file>Run Shutdown -a untuk mbatalin shutdown.

           Sebelumnya sudah saya siapkan file nod 32 stand alone dalam bentuk rar di flash disk,kemudian dengan task manager>file>run saya cari dengan pilihan (all files)file rar nod tadi ,yang didalamnya sudah saya rename dengan nama selain nama anti virus.kemudian saya scan all drive.pilih clean atau rename  untuk yang tdk bisa diclean.Janagn ada satupun file exe yang tidak discan,karena akan kembali menginfeksi semua file.Pernah ngalami anti virus nod ini ditutup oleh Virus ini.akhirnya file di folder Documents and settings>nama user>Local settings>temp ada  folder tempat nod .exe  kemudian rename nod.exe dengan nama selain nama anti virus kemudian doble click untuk menjalankan kembali.

                 Berdasarkan pengalaman selama ini nod 32 lebih bagus dalam membersihkan virus infektor exe.kecuali untuk yang tidak bisa diclean ,kemudian saya rename/delete dan saya copykan dari windows lain yang normal filenya  .

Untuk Varian Sality, hampir sama .hanya ada penambahan dieffectnya, sality bisa  menghidupkan system restore untuk mengabadikan hidupnya.

           Untuk antisipasi:

                      Jangan mengcopy file exe dari komputer yang kena sality atau virut,apalagi mengcopy dengan flashdisk.

         Penjagaan: Gunakan antivirus yang  punya real time protektor.dan update selalu databasenya.

saya pakai avast dan ansav,hanya saja servicenya ansav sering buat system booting windows macet.

  Pengamanan Data:Virus type ini tidak menyerang file documents, tapi untuk tips agar kita tidak tertipu virus documets.Lihat dengan views pilih detail dan perhatikan type file ,ukuran,dan modifikasi filenya.kalau icon documents ,tapi type filenya aplikasi,ukuran dan tanggal modifikasinya sama bisa dipastikan virus.kirim sample  virusnya ke pembuat anti virus,agar bisa dibuatkan updatenya….sekian..

About these ads

Tentang Mpu-Elcom

Sholatku , ibadahku , hidupku , dan matiku , ku persembahkan untuk Allah tuhan Alam semesta...
Tulisan ini dipublikasikan di Anti Virus, Virus. Tandai permalink.

93 Balasan ke Virus Sality dan virut..?!

  1. Leo Kusuma berkata:

    Pake Avira Antivir aja, ga usah yg berbayar, cukup versi gratisan da ampuh koq. Kalo kena sality, tinggal ganti aja file setup dgn nama lain.

  2. mpuelcom berkata:

    ok!makasih kunjungannya!

  3. IcePick berkata:

    Thank’s Nich aku coba dulu soalnya kompiku ga bisa jalanin AV, Ternyata ini solusinya..

  4. Sesama Teknisi berkata:

    Thank you bro !

  5. Mpu-Elcom berkata:

    Sama-sama….

  6. sejahtera selamanya berkata:

    iya pke avira uda modar tu virusnya, klo maw ngilangin virus ini secara manual bisa gak ya??maksudnya di dell langsung dr system, kyk virus amburadul klo bosnya yg di system uda di dell, virus amburadul uda ga bisa ngapa2in, nah klo sality bisa ga??klo bisa bole dong bagi2. makasih

  7. sejahtera selamanya berkata:

    oiya lupa 1 lg, klo uda slese kan masi ada shortcutnya ya??gw cape nge dell 1 1,ada antivirus yg ngedell virus skalian shortcutny gak??makasi lg

  8. Mpu-Elcom berkata:

    yang membuat shortcut tersebut bukan , sality dan Virut . Tapi kemungkinan Virus yuyun_cantix ( vbs ) baca : https://mpu4elcom.wordpress.com/2009/02/06/virus-yuyunvbs-yuyuninf-yuyun-tumbsdb/
    Virus yuyun sudah bisa teratasi oleh ansav , pcmedia ataupun smadav

  9. Mpu-Elcom berkata:

    Virus sality dan Virut adalah Virus infektor , artinya Virus ini akan masuk ke semua file ber-extension .exe dan .scr .cara membersihkan Virus ini bukan dihapus tapi di disinfeksi artinya hanya virus yang ada di dalam file tersebut yang dihilangkan… dan tidak semua Anti Virus yang mampu membersihkan . Kebanyakan hanya mengenal dan menghapusnya.Akhirnya kita kehilangan file program yang seharusnya masih bisa dikembalikan. Menurut pengalaman , yang belum bisa dikembalikan Virut type Q dan sality type N

  10. fahmi berkata:

    maaf, q mau tanya dunk..
    itu tadi jika task managerna bisa kita buka..
    bagaimana jika task managerna mati ?

  11. Mpu-Elcom berkata:

    @ fahmi> jika task manager mati kita bisa menggunakan plugin ansav anti Virus , namanya registryFX centang pilihan enable ‘task manager’ kemudian klik restart explorer. Atau bisa menggunakan smadav anti Virus pilih tab tool , pilih win-force klik task manager.. :) tapi ada Varian sality yang men-disable task manager kita tinggal menggunakan tool sality off.

  12. kyuubingamuk berkata:

    Oh ya! Mas tolong review-kan virus Brontok dan cara penyembhannya! Please!

  13. Ping-balik: andry » Blog Archive » Virus Worm W32.Chir.B@mm

  14. ancrutt berkata:

    makasih bang… langsung coba nih wwkwkwkkwkw..

    pokoknya 2 jempol dah buat abang…

  15. ancrutt berkata:

    mangstab bang… langsung sedot nih..
    pokoknya dua jempol dah buat abang …
    ane hunt lagi dolo nih…
    dah 4 hari ni perang vs virut ampe bunek ahahhaahha…

  16. Fakhrues berkata:

    Oh ya bagaimana dengan antivirus mcAfee?
    Lebih sip mana antara mcAfee dan Nod 32?

  17. A ferryman may locomote above a bed but instrument never death with unrequited fuck

  18. Adria Kanode berkata:

    I wasn’t aware of the many ripples and depth to this story until I surfed here through Yahoo! Good job.

  19. Sometimes I just think that people write and dont really have much to say. Not so here

  20. sexy wallpapers berkata:

    I like your webpage a exceptional work . I book marked it and i’m searching ahead to uncover other good posts like this 1 about hd wallpapers . Do you recognize the place can i discover a beneficial location to personalize my computer background?

  21. hd wallpapers berkata:

    Hello there, appreciate it for posting this terrific suggestions . I enjoy it and watch for more far more. I’m presently searching for some wallpapers for my new notebook . Do you recognize in which can i get some?

  22. baby girl names berkata:

    Hello , thanks for showing this excellent post . I’m seeking a infant title because i am currently pregnant . I’d like one thing distinctive and unique , some thing that will not get a poor nickname within the long term . Do you have any assistance for me? Thank you !

  23. Caleb Widdowson berkata:

    Unequivocally, excellent message

  24. It’s not often that I search for something and actually find useful information… glad I found you… keep writing!

  25. Every once in a while I find something worth reading when I’m surfing the internet. Bravo… thanks for creating real content here…

  26. Acai Max Cleanse berkata:

    Fantastic read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I discovered it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

  27. Acai Berry berkata:

    Great post – I love your blog!

  28. Appreicate your thoughts, I’m not always in agreement, but you do cause a peron to think… keep blogging!

  29. Every once in a while I find something worth reading when I’m surfing the internet. Bravo… thanks for creating real content here…

  30. Here berkata:

    Come see My Site about Mattresses

  31. Interesting! Thanks for this… you always make so much sense to me…

  32. boston movers berkata:

    Great Info! Every once in a while I find something interesting…

  33. Hey, thanks for sharing… I always look forward to reading your posts… one of the few blogs I still follow!

  34. pretty valuable stuff, overall I think this is well worth a bookmark, thanks

  35. frye boot berkata:

    Hey I am browsing your article on my Blackberry and I was imagining how cool it will be on my soon to be purchased ipad. Fleeting thought…. Anyway thanks!

  36. armani suits berkata:

    I continue to read blogs like this, because I am trying to better my ability to write great content, this is an awesome example.

  37. Appreicate your thoughts, I’m not always in agreement, but you do cause a peron to think… keep blogging!

  38. As a contractor, I address some of these issues are a regular basis… thanks for making sense!

  39. It’s not often that I search for something and actually find useful information… glad I found you… keep writing!

  40. Just wanted to say thanks for a really useful site. Interesting resource! cheers mate!

  41. Boston Movers berkata:

    Hey, thanks for sharing… I always look forward to reading your posts… one of the few blogs I still follow!

  42. baby boy names berkata:

    Hello there,I discovered this post pretty intriguing . I’m pregnant right now and i’ll quickly have a newborn boy. I’m going through some massive problems discovering a great baby name for him. Do you’ve any guidance for me? Appreciate it for giving this fantastic publish . Apologies if my own english language is not one of the best.

  43. Appreicate your thoughts, I’m not always in agreement, but you do cause a peron to think… keep blogging!

  44. Boston Movers berkata:

    It’s not often that I search for something and actually find useful information… glad I found you… keep writing!

  45. Another interesting post! This is one of the few blogs I can return to on a regular basis.

  46. DJ Lights berkata:

    Timely entry I was just looking for this information on yahoo and I found your post. You saved me a lot of effort Thank you

  47. Nan berkata:

    Kudos for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this subject. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your site with more information? It is extremely handy for me. My kind regards, Nan.

  48. Lea berkata:

    I always wanted to write on my website something like that. I usually don’t submit comments in blogs however your own web site compelled me to, amazing work.… Regards, Lea.

  49. steel tip darts berkata:

    Nice post. Thanks for taking the time to share your view with us.

  50. Cathi Vecchi berkata:

    nice post. I really liked it.

  51. Car Audio berkata:

    Thank you for blogging concerning this. You have a terrific web page and I really love the theme. You must get a great deal of website visitors on this internet site. I will return in the future for more posts.

  52. You are so so clever.

  53. Build Muscle berkata:

    Nice post, keep it up ok.

  54. wallpapers berkata:

    I am so truly satisfied to see this specific type of articles or blog posts . I value a good deal and hope to see some other fantastic posts on your weblog . I agree with most of the points you said , and i really like the precious items you discussed . Thank you a lot and wish you the very best together with your internet web site.

  55. I agree with the above poster.

  56. speed math boy berkata:

    This is one of the better articles on this site – thank you for sharing with us. I wait every week to watch and you never let us down you do a great service for the community, thumbs up keep it up.

  57. apparel berkata:

    This website keeps getting better and better with time.

  58. Brilliant, thanks, I will subscribe to you RSS later!

  59. This article really made me think deeply, that’s a rarity for me LOL.

  60. Della Joshua berkata:

    I am incessantly thought about this, thankyou for posting .

  61. 纽约华人 berkata:

    I prefer to take breaks in the course of the day and browse through some blogs to find out what others are saying. This weblog appeared in my searches and I couldn’t support but clicking on it. I’m happy I did because it had been a really enjoyable read.

    ——————————————–
    洛杉矶移民
    Also welcome you!

  62. neckties berkata:

    This article really made me think deeply, that’s a rarity for me LOL.

  63. Dolls House berkata:

    Wow!, this was a top quality post. In theory I’d like to write like this too – taking time and real effort to make a good article… but what can I say… I keep putting it off and never seem to get something done

  64. I like Kids. But I don’t think I could eat a whole one.

  65. This blog has lots of extremely helpful stuff on it. Cheers for sharing it with me!

  66. lose weight berkata:

    I get notifications about weblog feedback on myspace, but nothing to approve (no comment)? My friend keeps trying to post a remark on my myspace weblog. I get an e-mail saying I got one, but when I click to go to the page to approve it, there’s nothing. It says ‘no notifications’.

  67. Well I sincerely enjoyed studying it. This information procured by you is very practical for proper planning.

  68. Rudolph Pillon berkata:

    This post appears to get a large ammount of visitors. How do you promote it? It gives a nice individual spin on things. I guess having something useful or substantial to post about is the most important factor.

  69. Blues HarMonica berkata:

    “What is captcha code?, pls supply me captcha code codes or plugin, Thank you upfront.”

    ——————————————–
    my website is
    http://saxophonetenor.org

    Also welcome you!

  70. Mpu-Elcom berkata:

    @Luigi Wiseman: yes … thank you

  71. Harvey Zuerlein berkata:

    Simply wanna tell that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

  72. Jo Smith berkata:

    I love your website! I’ll make sure to bookmark it and visit you again in the future! great post!

  73. Ahmad Werremeyer berkata:

    I’d need to examine with you here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that may make folks think. Also, thanks for allowing me to comment!

  74. cheapvpn berkata:

    Wow,Fantastic article,it’s so helpful to me,and your blog is very good,if you need cheap us uk japan vpn only $5/month. http://www.vpntraffic.com welcome to us vpn

  75. Ubay Vengeance berkata:

    Kok Gak Bisa Di Download ya ??

    Mohon pencerahan ! ………..Feed Back

  76. Mpu-Elcom berkata:

    @Ubay Vengeance: Nod-nya saya coba….sudah bisa.. , mungkin kalau tidak bisa karena internet anda ada server proxy… :)

  77. Bobette Gonales berkata:

    Hey, Nice blog you have! I just wanna say that I downloaded a free xbox live code for 1 year from http://live-generator.com
    They also have free xbox live codes gold and Microsoft Points!

  78. Donna Ray berkata:

    I knew I could find this information somewhere.. I agree exactly with you.. anyway thanks for the great article. I will be coming back and possibly bookmarking your website for later.

  79. My good friend always told me about this web page unfortunately that is certainly the very first url page I’ve checked out to date. I’m extremely satisfied and at this moment a reader.

  80. My buddy often linked me to this web site but yet this is now the very first url page I have read at this point. I am quite satisfied and right now a follower of this.

  81. RCH berkata:

    I am very impressed with the way you put your information together, I am looking for rss feed to get regular updates.

  82. Constancio berkata:

    I am very impressed with the way you put your information together, I am looking for rss feed to get regular updates.

  83. metodo dukan berkata:

    I simply needed to say thanks yet again. I’m not certain what I might have tried in the absence of the tips documented by you relating to this situation. It was before a real alarming matter for me, but coming across a new professional manner you processed that took me to leap for happiness. I am grateful for this guidance and even pray you realize what an amazing job you happen to be providing educating the mediocre ones through the use of your web site. More than likely you have never encountered any of us.

  84. Manta Place berkata:

    Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to protect against hackers?

  85. Abu ahmad Aljamby berkata:

    Assalamualkum,
    Mas bro, ana sdh download salitykiller nya, udh run scanning auto sampe selesai,
    tapi sality masih aja nongol mas.ana pakai windows7 , mohon pencerahan nya,
    Sukron mas Mpu,
    Wasalam

  86. I was not able to leave your internet site before implying that which i definitely adored typical advice one provide you with within your guests? Is certainly gonna be again continuously to confirm high on latest blog posts.

  87. Hugh Bennett berkata:

    Hi there! I was interested to know if setting up a blog site such your own: https://mpu4elcom.wordpress.com/2009/01/01/virus is difficult to do for unskilled people? I’ve been hoping to create my own website for a while now but have been turned off because I’ve always assumed it demanded tons of work. What do you think? Appreciate it

  88. Mpu-Elcom berkata:

    @Hugh Bennett:Be always what you can afford and you like or fun with what you are doing.

  89. Conway berkata:

    I’m reading this post also it seems excellent! Nice writing style plus you’ve got stated some great things on this issue.

  90. Natasha berkata:

    I am sure this paragraph has touched all
    the internet viewers, its really really nice piece of writing on building up new blog.

  91. sharecash berkata:

    Hello there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
    There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s